Misshandel som samhällsproblem påverkar enskilda personer fysiskt och psykiskt. Det sker ofta i hemmet, med stora mörkertal och behov av stöd och rättvisa.
Att bli utsatt för en misshandel innebär inte bara fysiska skador utan också psykisk påverkan som kan prägla livet under lång tid. Varje år anmäls fler än 80 000 fall i Sverige. Många gånger sker det i hemmet och det kan då vara särskilt svårt att våga anmäla, särskilt när förövaren är någon närstående. Risken är stor att många fall aldrig ens polisanmäls.
Även om misshandel ofta förknippas med fysiskt våld täcker det juridiska begreppet så mycket mer. Förgiftning eller att någon gör en annan person sjuk kan också räknas som misshandel. Brottet delas upp i olika grader: ringa misshandel, grov misshandel och synnerligen grov misshandel, och straffen kan variera från böter upp till flera års fängelse beroende på omständigheterna.
Vägen till stöd och rättvisa i samband med misshandel
Bakom varje anmälan om misshandel döljer sig en person med erfarenhet av våld eller hot. Denna verklighet kräver ett system med stöd, skydd och möjlighet till upprättelse. Och samhället erbjuder ett flertal olika vägar för personer som blivit utsatta för misshandel, inklusive kontakt med polis, socialtjänst och olika stödorganisationer.
Ytterligare en aspekt gäller mörkertalet kring misshandel, eftersom många aldrig anmäler brottet. Orsakerna kan vara rädsla för repressalier, skam eller en känsla av hopplöshet. Det är därför viktigt att öka kunskapen om situationen, synliggöra problemen och arbeta förebyggande för att minska antalet drabbade. Genom att bryta tystnaden kring misshandel kan fler enskilda få det stöd och den rättvisa de har rätt till.