Kategorier
Brottmål

Hur hittar man en skicklig brottmålsadvokat?

Att dömas för ett brott kan få stora konsekvenser också efter avtjänat straff. Som brottsmisstänkt är det därför viktigt att man anlitar den skickligaste brottmålsadvokat man kan hitta.

Är man misstänkt för ett brott ska man ta det på största allvar och inte lämna något åt slumpen. Framförallt är det viktigt att man själv väljer sin försvarare och att man också gör det med omsorg. Ibland får man en offentlig försvarare genom tingsrätten, men då är det inte alltid som den advokaten är specialiserad på brottmål. Vet man inte namnet på en advokat kan man tillfälligt ta den försvarare som tingsrätten utser och sedan byta när man har hittat rätt advokat.

Att misstänkas för ett brott är aldrig roligt och man brukar ha tusen tankar och frågor i huvudet. Därför kan det vara bra att ta hjälp av familj eller vänner för att hitta en brottmålsadvokat. Bäst är om någon kan rekommendera en advokat, men man kan också söka på internet och sedan klicka sig vidare in på de olika advokatbyråernas hemsidor.

Vad skiljer bra brottmålsadvokat från en dålig?

Det krävs erfarenhet för att bli en riktigt bra brottmålsadvokat. Ju fler timmar en advokat tillbringar i rätten med att förvara olika klienter desto skickligare brukar advokaten vara. Att välja en ung och nybakad brottmålsadvokat är därför en dålig idé.

Men det finns också brottmålsadvokater som har varit med ett tag och som är trötta och inte gör mer än nödvändigt. Sådana advokater ska man också försöka undvika. I stället ska man välja en erfaren och engagerad advokat som letar reda på nya vittnen eller bedriver egen utredning om det behövs. Det står också inskrivet i Advokatsamfundets stadgar att en advokat ska vara lojal mot sin klient och verka enbart för dennes bästa.

Hur betalar man för en brottmålsadvokat om man inte själv har pengar?

Om brottet man misstänks för kan ge ett fängelsestraff på mer än sex månader har man som regel rätt till en offentlig försvarare och det är då staten som står för advokatkostnaden. Men skulle man dömas för brottet man misstänks för kan man bli återbetalningsskyldig i efterhand, och måste då betala hela eller delar av beloppet tillbaka till staten. I det fall man inte kan få en offentlig försvarare måste man själv betala advokaten. Men har man en hemförsäkring brukar det i den finnas ett rättsskydd som man kan använda sig av.